Tampilkan Huruf Code HTML

Filed under: by: din3187

Salam semua...

Malam nie hampir putus asa saya dibuatnya, terutama apabila menulis tutorial yang baru yang melibatkan coding. Cuba..cuba..dan cuba lagi..banyak kali error pada coding yang saya buat. Tak tahu mana silapnya. Saya cuba copy and paste, tapi tak menjadi juga. Akhirnya, apabila saya meneliti beberapa laman web orang lain dan view page source, barulah saya nampak dimana silapnya. Ianya nampak sama, tapi bila kita apply dalam post, kadangkala tak menjadi.

Sebagai contoh </head> ...apabila saya copy n paste dari blog orang lain, ianya tak menjadi. Hilang apabila kita nak view. Kemudian, barulah saya jumpa maklumat tambahan berkaitan dengan coding ini. Jom terus membaca yer.. peace

Mungkin ramai yang ingin menggunakan huruf code html untuk dipaparkan di dalam posting atau pun di dalam widget sebagai text biasa tetapi ianya tidak dipaparkan seperti yang diinginkan. Code HTML tidak akan dipaparkan kerana ianya adalah code khas untuk membentuk sesuatu artikel, namun ianya masih boleh dipaparkan dengan code yang lain agar boleh di lihat. Code lain yang di maksudkan di sini adalah code gantian bagi code HTML yang ingin dipaparkan.

Code-code ini biasanya digunakan untuk membuat tutorial agar ia tampil dan senang untuk di copy.

Berikut adalah code gantian bagi Code HTML


Beberapa Contoh penggunakan code HTML untuk text biasa :

<Sederhana Itu Indah> ---Hasilnya---> <Sederhana Itu Indah>

Sederhana Itu Indah© ---Hasilnya---> Sederhana Itu Indah©

Sederhana Itu Indah® ---Hasilnya---> Sederhana Itu Indah®


Selamat Mencuba!!!

0 comments:

Comments